Over mij

Edelsmeden is een vak dat geduld, bezieling en grondigheid vereist.

Er gingen bij mij jaren van voorbereiding, studie en praktijkoefening aan vooraf.

Maar sieraden maken vraagt meer dan alleen vakmanschap. Een oog voor vormen en gevoel voor design zijn ook belangrijk.

Mijn stijl kenmerkt zich door verfijning en elegantie, stoerheid en finesse, afgewerkt tot in het kleinste detail.

Ik probeer iedere keer kleine kunstwerkjes te maken die generaties lang meegaan en waarbij tijdens de vervaardiging niets verloren gaat. Er wordt niets verspild. Ze zijn dus in meerdere opzichten duurzaam.

Ik kom uit een creatief gezin. In mijn kinderjaren tekende ik schriften vol schoenontwerpen en de opleiding aan de Kunst Academie sloot daar op aan. Later deed ik materiaalstudies in delen van Azië en onderzocht kledingtradities bij lokale gemeenschappen.

Al doende heb ik mijn eigen stijl en stem in de vervaardiging van sieraden gevonden, mijn eigen ‘handschrift’ in ontwerp, kleur, expressie en detail. Ongetwijfeld heeft mijn passie en liefde voor kleur zich al mede gevormd in de kleurrijke omgeving van Afrika waar ik geboren ben. Goud en edelstenen die uit de diepste donkerte van de aarde komen hebben mij altijd gefascineerd.

Uit mijn atelier kan iets uitgezocht worden dat ik in mijn collectie heb, maar samen iets ontwerpen dat bij je past is altijd mogelijk. Ook een bestaand sieraad met een dierbaar verleden kan omgetoverd worden tot een nieuw persoonlijk ontwerp.

Verhalen achter sieraden boeien me. Ik word even een onderdeel van een verhaal en voel de verantwoordelijkheid om daar zorgvuldig mee om te gaan.

Als mensen mij in vertrouwen nemen en het lukt om vakmanschap, design en passie in een klein ‘meesterwerkje’ samen te brengen, dan gloei ik.

Foto’s: tohuidekoper.com